Hej!

Välkommen!

På den här bloggen presenterar jag vår stuga i Rörbäcksnäs.

Nedan till vänster hittar man vanliga blogginlägg om vad vi gör i stugan när vi är här. Det handlar mycket om fiske och skidåkning, men även om Rörbäcksnäs med omgivningar. Ibland låter jag någon hyresgäst skriva om sina upplevelser i Rörbäcksnäs.

Till höger hittar man bland annat länkar till sidor med information om stugan, Rörbäcksnäs och hur ni gör för att hyra stugan!

lördag 7 april 2012

Kyrka, hög och skit

Johanna mår bättre! Yippie! Men någon cykling blir nog inte av. Lite för klena för det är både hon och jag fortfarande.

En promenad till ICA blev det i alla fall. Och en titt in i kyrkan och på kyrkogården. Utanför kyrkan fanns lite informationstexter om byn i allmänhet och kyrkan i synnerhet.

År 1765 slog sig en Jonas Larsson från Hammarsbyn i Lima tillsammans med savolaksättade (se där!) hustrun Marit Olsdoter från Aspberget i Norra Finnskogen ner i Rörbäcksnäs. Av deras bosättning finns inget kvar, men på samma ställe står nu hembygdsgården.

Kyrkan invigdes 1909, restaurerades 1960, brann ner 1992 och byggdes upp igen 1993!


Utanför kyrkan står resterna av de två brandskadade kyrkklockorna.



På kyrkogården hittade vi den äldsta graven! Den äldsta graven är äldre än kyrkan, men inte lika gammal som de första inbyggarna.


Efter den kombinerade kommersiella och sakrala promenaden fick jag sällskap upp på Medskogshögen av son och svåger med familj. Vi följde inte stigen ner utan free stylade och gick rakt igenom skogen på skaren. På skuggsidan av högen hittade vi istappar!



Men vi var inte de enda som gick i skogen. Vi såg spår efter de andra vandrarna. Det ena av spåren är helt klart älg, men den andra är vi lite osäkra på.



På tillbakavägen tog vi vägen längs Siktån, fortfarande på skare. Mitt ute i skogen stod en skylt, så antagligen hamnade vi det som är den så kallade natur-, kultur- och fiskestigen som går runt byn!


Men den mystiska stigen är fortfarande outforskad! Eftersom Johanna mår mycket bättre så planerar vi att följa stigen en lite längre bit i morgon. Med laddade termosar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar